Freya house – Solna soba

ZA STAREJŠE

SOLNA TERAPIJA ZA STAREJŠE

Leta v življenje starejših pogosto prinašajo spremembe kože in delovanja dihalnega sistema.

ZMANJŠANA DIHALNA FUNKCIJA

Procesi staranja – tudi kadar nimamo posebnih bolezni – vplivajo na notranje organe, tudi na delovanje dihal: manjša je moč mišic prsnega koša in trebušne prepone, manjša je elastičnost pljučnega tkiva, zaradi kostnih sprememb je manjša zmožnost prsnega koša za širjenje med vdihom in za izpraznitev pljuč med izdihom. Spremeni se delovanje epitelija dihalnih poti, kar hkrati z zmanjševanjem mišične moči vodi v manj učinkovito odstranjevanje sluzi in tujkov. Težave z dihanjem lahko nastanejo zaradi: 

● prehladov 
● alergij 
●  težav s sinusi ali kroničnih bolezni kot so:
● KOPB*
● astma
● bronhitis. 

KOŽA IN STARANJE

Tudi največji človeški organ – koža, s staranjem doživlja vidne spremembe. Koža postaja vse tanjša, manj elastična in ranljivejša, slabša se njena preskrba s kisikom in pospeši nastajanje gub. Na starajoči se koži se lahko pojavljajo tako hiperpigmentacije (področja temnejšega zabarvanja) kot hipopigmentacije (beli predeli) in tudi hiperkeratoze (otočki bolj poroženele-hrapave kože). Vse kožne spremembe so izrazitejše na področjih, ki so vplivom okolja najbolj izpostavljeni – roke, obraz, dekolte in vrat. Pogostejše težave s kožo v starosti so še: suha, skeleča-srbeča koža, ki se rada lušči, ekcem, luskavica, različni izpuščaji …

SOLNA TERAPIJA je blagodejna pomoč v starosti

Solna terapija – haloterapija – uporablja posebno napravo imenovano halogenerator, ki medicinsko sol melje v majhne delce in v prostor kontrolirano izpušča solni aerosol. Solni aerosol pada tudi na kožo, pomaga uravnotežiti njen pH (kislost) in sproži obnovitvene procese  – poveča čvrstost, izboljšuje mikrocirkulacijo ter spodbuja rast in zdravje las. 

* KOPB (Kronična Obstruktivna Pljučna Bolezen) je kronično obolenje dihal s kratko sapo in kroničnim kašljem (kronični bronhitis, emfizem).

 

Solna terapija ni zamenjava za zdravila ali zdravljenje. Svetujemo vam, da se o obiskih solne terapije posvetujete s svojim zdravnikom.