Freya house – Solna soba

S SOLNO TERAPIJO NAD ALERGIJE

Beseda alergija je grškega izvora in pomeni reagirati drugače. Danes se uporablja predvsem v smislu preobčutljivega odzivanja . Preobčutljivost (senzibilizacija) se pojavi ob prvem stiku z alergenom in je neke vrste imunski spomin. Ko se telo prvič sreča z alergenom, si ga zapomni. Ob drugem in vseh naslednjih ponovnih stikih z alergenom pa pride do preobčutljivostne alergijske reakcije-odziva. Alergijski odziv se pojavi torej na alergene, med katerimi so: pršice, cvetni prah dreves, trav, plevelov, živalske dlake, strupi v pikih žuželk, sestavine živil, dodatki h živilom. Poznamo že več kot 20 000 alergenov, ki se jim naše telo lahko upre.
Danes ima že skoraj vsak peti človek težave, ki so povezane z alergijo. Po napovedih strokovnjakov naj bi bila do leta 2020 alergična polovica Zemljanov. Vzroki so predvsem vse večje onesnaževanje našega planeta in ogrevanje ozračja ter dejstvo, da je verjetnost, da bodo alergiki tudi otroci alergičnih staršev, kar 70-odstotna. Če je alergičen samo eden od staršev, je verjetnost za razvoj alergije pri otroku manj kot 30-odstotna, pri starših brez alergije pa manj kot 10-odstotna.

Alergijske bolezni so:
• Sezonski ali celoletni alergijski rinitis z vnetjem očesne veznice
• Alergijska astma
• Alergijska koprivnica
• Atopijski dermatitis-ekcem
• Anafilaksija ali sistemska alergijska reakcija večih sistemov z najhujšo
obliko – alergijskim šokom
• Alergija na zdravila
• Alergija na hrano

KAKO DELUJE SOLNA TERAPIJA:
Vnetje se ublaži zaradi naravnih lastnosti vdihanih solnih delcev, sekrecijska plast se stanjša, ker suh aerosol veže nase vlago sekrecije in jo razgrajuje. Suh solni aerosol omogoča, da se sekrecija hitreje izloči, saj postane tudi bolj viskozna -tekoča. Odprejo se zamašene dihalne poti in v sinusih se sprosti pritisk.

Izboljšano odvajanje tekočin omogoča zmanjševanje količine onesnaževal, ki bi lahko sprožila ali podaljšala alergijske epizode.
Po terapiji ne spirajte nosni prehod s fiziološko razstopino, saj boste s tem sprali tudi solni aerosol in s tem zmanjšali učinkovitost terapije. Nujno pa morate veliko piti.

Pri alergiji na hrano vam haloterapija ne more pomagati, lahko pa vam pomaga pri snoveh, ki se vdihnejo, kot npr. prah, iztrebki pršice, pelod, kar se pokaže v težavah s sinusi, astmi, ipd.
Ker gre za naravno metodo, je potrebno vsaj 12+ obiskov. Če se vam po končanih obiskih spet pojavijo težave, pa nadaljujte s terapijami. Z obiskom solne sobe pričnite tik preden se vam težava pojavi ali pa v času trajanja le te.